Kaç kişi ziyaret etmiş?

2 Mart 2013 Cumartesi

Masalsi Bir Macera: Life Of Pi..

Pi.. Matematikteki pi sayısı değil onun adının kaynağı, bir havuzun adının kısaltılmışı… Enteresan ailesinin ona yaşattığı ilk tuhaflık bu. Sonrasında pek çok şey yaşayacak zaten.

image

Hindistanlı bu çocuğun kendisi, aslında ailesinden de tuhaf. Daha çocuk yaşta 3 farklı dine inanmaya başlıyor. Budist, Hristiyan ve Müslüman. Namaz da kılıyor, sofrada yemekten önce dua edip haçta çıkarıyor. Ailesi rahat o konuda, özgür bırakmışlar. Babası pek memnun olmasada kendisi bilime inandığı halde, oğlunun kendi yolunu bulması için serbest bırakıyor onu.
Babasının bir hayvanat bahçesi var. Önceleri herşey yolundayken, maddi sıkıntı çekmeye başlıyorlar ve hayvanları Hindistan’dan başka bir yere taşımaya ve bir kısmını satmaya karar veriyorlar. Çünkü sadece hayvanlar onların, hayvanat bahçesi değil..

image

Bir Japon gemisiyle çıkıyorlar yola. Hindistan’dan Kanada’ya doğru.. Geminin Fransız aşçısıyla (Ki o Fransız aşçı Gerard Depardieu'ydu ve beni çok şaşırttı. Başrollük bi adamdır çünkü o) biraz sıkıntı yaşasalarda kör topal idare ederek giderlerken çok daha kötü birşey oluyor. Fırtına çıkıyor ve koskoca gemi, mürettebatıyla birlikte okyanusun dibini boyluyor..
Pi ve bir kaç hayvan hariç. Pi’nin nasıl kurtulduğunu film anlatsın ben değil..

image

Asıl macerada bundan sonra başlıyor. Çünkü Pi’nin şans eseri kurtulduğu filikada bir zebra, vahşi bir sırtlan, bir orangutan ve en kötüsü olan koskoca bir Bengal Kaplanı da var. Böyle bir mürettebatla, küçücük bir filika da, Pasifik Okyanusu’nun ortasında kalan Pi, o andan sonra sadece zekasını konuşturmak zorunda kalıyor. Diğer hayvanlar çabuk ölüyor zaten de, asıl Kaplan Richard Parker’la veriyor en büyük savaşını…

image

Biz Pi'nin bütün bu hikayesini kendi ağzından dinliyoruz. Büyüyüp koca adam olduğunda kendisini ziyaret eden Amerikalı bir yazara anlatıyor hikayesini. O da bu hikayeyi kitap yapacak, amacı o. 


O kadar mükemmel görüntüler vardı ki filmde, sanat ve görüntü yönetmenini bulup ellerinden öpesim geldi. Rüya gibi, masal gibiydi sanki. Geceleri parıl parıl parlayan okyanus ve gökyüzü, arada bir cam gibi hareketsiz kalan okyanus, Pi’nin bir aralık bulduğu o tuhaf ada… 

image

Her biri başka büyüledi beni. Söylemeden geçmek olmaz, yönetmeni de ünlü Uzak Doğulu yönetmen Ang Lee. Karmanın böylesi.. Hint oyuncular, uzak doğulu yönetmen, çekilen yer Hollywood stüdyoları.
En iyilerim arasında artık bu film. Tavsiyemdir, izleyin izletin, izlemeden, tahminde bulunup burun kıvıranında çok net kafasına bi tane indirin.. Haydi eyvallah..